Много хора установяват, че през лятото са натрупали няколко излишни килограма и започват да търсят начини да отслабнат. Уви, не всички традиционни методи са ефективни. „KP се опита да развенчае основните митове за отслабването
Наднорменото тегло е застигнало много хора. Трябва да отслабнем. Но има много погрешни схващания за това, какво спомага за увеличаване на теглото. Заедно с нашия експерт, диетолога Людмила Денисенко, ще разгледаме кои храни и навици действително помагат да отслабнете и кои не.
Мит. 1. Целината, грейпфрутът и зелето изгарят мазнините
Всъщност няма храни, които да изгарят мазнините. Някои от тях могат да увеличат скоростта на метаболизма, но само за кратко. Те не водят до намаляване на теглото.
Мит 2: Зеленият чай ви кара да отслабвате.
Това не е така. Но пък съдържа много полифеноли – вещества, които неутрализират опасния за артериите холестерол.
Мит 3. От яденето на зърнени храни се пълнее
Зърнените храни наистина са източник на въглехидрати. Но тези, които ядат повече бавни въглехидрати – пълнозърнести каши, съдържащи голямо количество фибри – отслабват и наддават по-бавно. Забелязан е интересен принцип на „люлка“: ако комбинирате въглехидрати и мазнини, индексът на телесна маса се повишава, а ако не комбинирате въглехидрати и мазнини, напротив, индексът на телесна маса се понижава. Затова изберете какво предпочитате – кето диета с високо съдържание на мазнини или зърнена диета с високо съдържание на фибри.
Мит 4: Изяжте една ябълка, за да намалите апетита си.
Не е вярно. Ябълките и другите плодове не потискат апетита, а напротив – стимулират го.
Мит 5: Хлебните трохи не качват килограми толкова бързо, колкото хляба.
Твърдението не е вярно. Хрупкавият хляб е по-дебел и съдържа повече мазнини от хляба.
Мит 6: Гладуването е най-добрият начин за отслабване.
Липсата на храна може да причини умора и замаяност. Опасно е да гладувате. А като се въздържате през целия ден, рискувате да ядете три пъти повече вечер.
Мит 7: Протеиновите диети са най-ефективни.
Не, не са! Проучванията показват, че пълните хора отслабват по-добре при нисковъглехидратни диети, но ефектът не е дълготраен. Скоро те отново започват бързо да наддават на тегло.
Мит 8. Белият хляб е по-калоричен от този с трици
Това е неправилно. 100 г бял хляб съдържа същия брой калории като 100 г хляб с трици. Друг е въпросът, че хлябът с трици съдържа много фибри и магнезий, които допринасят за доброто храносмилане.
Мит 9. Тайната на стройността е в салатите
Това е вярно само отчасти: самите листа на марулята не съдържат почти никакви калории. Но: Обикновено те не се консумират в чист вид. А повечето дресинги за салати са с високо съдържание на мазнини: една супена лъжица съдържа около 80 калории. В резултат на това дресингът за салата няма да допринесе за намаляване на теглото.
Мит 10: Дъвченето на дъвка след хранене е добра идея.
Дъвката може действително да освежи дъха ви, но не може да се счита за истински продукт за устна хигиена. Научните доказателства за ползите от дъвките за здравето на зъбите идват от ограничен кръг продукти, които съдържат флуорид. Захарните дъвки са като бонбоните по отношение на калоричността си и въздействието си върху зъбния емайл. Дъвката също може да увреди пародонталната тъкан. Всъщност се препоръчва да дъвчете не повече от три пъти дневно в продължение на три минути. Задържането на дъвка в устата за по-дълго време води до прекомерна секреция на стомашен сок. И тъй като храната не се подава към стомаха, това може да доведе до увреждане на лигавицата на стомаха.