Не напразно куркумата се нарича подправката на царете. Произхожда от Югоизточна Индия. Още от древни времена хората са забелязали лечебните му свойства. И когато разбрали каква прекрасна билка е това, бързо заменили скъпия шафран с нея.
Полезни свойства на куркумата
Това е уникално растение. Корените му съдържат активната съставка куркумин, която има широк спектър от приложения. Той се използва за лечение на остеопороза и остеоартрит. Използва се при възпаление на лигавицата на стомаха. Той е незаменим при простудни заболявания, тъй като не само повишава имунната система, но и се справя с възпалението. Естествен антиоксидант, който намалява болката, предпазва ставите и повишава тяхната подвижност.
Освен това придава на ястията невероятен жълт цвят. Ако го добавяте към всяко ястие, независимо дали е първо, второ или компот, можете да си осигурите необходимото количество фосфор, желязо, йод, калций, витамини от група В и етерични масла.
Кой не трябва да яде куркума?
На практика няма противопоказания за употребата на куркума. Освен ако не сте алергични и имате специфична реакция към този продукт. Но по-голямата част от човечеството не е застрашена от употребата на куркумин.
Как да приемаме куркума правилно?
Факт е, че ако просто си купите подправката на пазара и я добавите към диетата си, това няма да ви донесе почти никаква полза. Тъй като се абсорбира слабо, той е напълно неразтворим във вода. Затова е по-добре да използвате аптечната версия – екстракт. Можете да го закупите без рецепта.
И така, как можем да се уверим, че целият куркумин, който консумираме, остава в тялото ни? Съществуват три златни правила, които трябва да се спазват стриктно.
- Куркуминът обича мазнините. Добавете малко масло и това е първата стъпка към лесното усвояване на продукта.
- топлина. Просто затоплете малко напитката си от куркума и тя ще бъде многократно по-здравословна.
- Накрая, най-важното правило. Тази подправка трябва да бъде активирана. Активаторът в този случай е обикновен черен пипер. Той засилва ефекта на куркумина до 2000 пъти.
Медицински приложения на Куркумата
Куркуминът е отлично средство за отстраняване на свободните радикали. Ето защо той се използва най-често в борбата с рака. Той не само действа като естествен антибиотик, но и намалява вредното въздействие на химиотерапията върху организма.
Куркумата се използва при заболявания като множествена склероза и болестта на Алцхаймер. Излишно е да споменаваме, че тази подправка има противовъзпалителни свойства и лекува практически всички органи. Същевременно премахва токсините от тялото.
Как да използваме куркумата в готвенето?
Подправките могат да се добавят към почти всички ястия. Това прави вкуса по-богат и разкрива всички аромати. Той е отличен за пилаф, супа, печива и всякакви видове сладкиши. Както и зеленчуци, сосове, омлети и много други.
Няколко рецепти за лечебни напитки с куркума
По-долу предлагам малък списък с напитки от куркума с лечебни свойства.
Напитка от джинджифил и лимон с куркума
Необходими са ни по една четвърт лъжица смлян джинджифил и куркума и сокът от половин лимон. Сварете чаша вода, добавете куркума и джинджифил, а след това лимонов сок на вкус. Ако е прекалено кисел, можете да го подправите с лъжица мед.
Куркума Анти-студен чай
Сложете 1 литър вода да заври. Добавете 1 чаена лъжичка куркума към водата, след като заври, и я варете в продължение на пет минути. След това добавете щипка черен пипер и други съставки според вкуса. Може да е мед, лимон, настъргано парче джинджифил. Пийте го горещ.
„Златно мляко“.
И накрая – рецепта за уникална напитка с толкова интересно име. Това е аюрведична напитка, която при редовен прием удължава младостта и забавя процесите на стареене. Помага за справяне с болести и лошо настроение. Обикновено се пие на празен стомах. Можете да я пиете сутрин или вечер. Ще имаме нужда от:
– 250 мл мляко.
– 50 мл вода
– 5 мл кокосово масло
– 5 грама куркума
– 5 грама мед
Кипнете вода, добавете куркумата и оставете да къкри за 5 минути. Добавете млякото и маслото и оставете да къкри още 5 минути. Накрая добавете мед.
Тази напитка може да се съхранява в хладилник и да се пие при нужда.
Този прекрасен продукт е познат на хората от дълго време, не е скъп и има много полезни свойства. Направете си правило да консумирате куркума всеки ден. Това ще ви избави от много заболявания.